Selenium: onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem

Selenium levert een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid. Het speelt bij verschillende lichaamsprocessen een cruciale rol. Dit mineraal maak je niet zelf aan, maar haal je voornamelijk uit voeding. Wat doet selenium, in welke voeding is het aanwezig en wat kan je doen om een seleniumtekort te voorkomen?

Wat is selenium?

Selenium is een mineraal en bevindt zich in de lever. Het is een antioxidant die bescherming biedt tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Selenium ondersteunt je immuunsysteem, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de productie van zaadcellen en zorgt tevens voor een goede werking van de schildklier. Bovendien is het onmisbaar voor mooie nagels en gezond haar. Er is een slechts een kleine hoeveelheid selenium nodig om gezond te blijven. De aanbevolen hoeveelheid bij volwassenen ligt tussen de 40 en 60 microgram per dag.

Selenium en voeding, hoe zit dat?

Selenium tref je vooral aan in vis, vlees, zuivel, zaden, noten, volkoren graanproducten en groenten. Het mineraal komt dus voor in zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen. Daarom is het voor mensen met een vegetarische of veganistische levensstijl belangrijk om een mogelijk seleniumtekort aan te vullen door het slikken van seleniumcapsules.

Versterk je immuunsysteem met selenium en zink

Selenium en zink worden vaak in één adem genoemd. Dit is begrijpelijk, want ze dragen bij aan een versterking van je immuunsysteem. Deze mineralen en sterke antioxidanten ondersteunen je gezondheid maximaal. Selenium wordt ook beter opgenomen zodra er zink is toegevoegd aan de supplementen. En dus is het belangrijk om selenium en zink met elkaar te combineren.

Wat zijn klachten die horen bij een seleniumtekort?

Mensen met een seleniumtekort kampen vaak met allerlei gezondheidsklachten. Het leidt bijvoorbeeld tot spierpijn en zwakte in de spieren. Bij een ernstig tekort kunnen er ook hartproblemen optreden. Tot slot kan een tekort aan selenium allerlei schildklierproblemen veroorzaken. Selenium uit voeding halen is niet altijd voldoende, daarom is het slikken van supplementen een goede aanvulling om het risico op deze gezondheidsrisico's te voorkomen.

 

Vul een seleniumtekort aan met supplementen

Heeft de huisarts je gewezen op een seleniumtekort en wil je hier iets aan doen? Werk aan een gezonde levensstijl met mineralen en vitamines door een tekort aan te vullen met supplementen. Kies bij voorkeur voor een combinatie van selenium en zink voor een perfecte seleniumopname. Op die manier investeer je perfect in een goede gezondheid!