Wat doet kalium in het lichaam?

 Kalium is een mineraal met een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Het is namelijk betrokken bij de bloeddrukregeling, maar levert ook een bijdrage aan de overdracht van zenuwprikkels. De huishouding van kalium vindt plaats in de nieren. Is er sprake van een tekort of een overschot aan dit mineraal, dan kan dit leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Bij een te hoog kaliumspiegel in het bloed wordt er gesproken over hyperkaliëmie. Dit wordt meestal veroorzaakt door ziektes en/of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Op welke manier krijg je kalium binnen?

 Kalium zit in bijna alle voedingsmiddelen. Het bevindt zich bijvoorbeeld in groenten, melkproducten, fruit, aardappelen, koffie en ook in noten en brood. Vooral bepaalde groenten bevatten veel kalium: spinazie, andijvie, peulvruchten en tomaten. Volwassen personen hebben ongeveer 3000 tot 4000 milligram kalium per dag nodig. Gezonde mensen plassen een overschot aan kalium uit.

 Wanneer is er sprake van een kalium tekort?

 Een kalium tekort kan ontstaan door het gebruik van plasmedicatie, maar ook bij ernstige diarree of hevig braken. Een tekort aan dit mineraal leidt tot allerlei nare gezondheidsklachten, bijvoorbeeld bij een eetstoornis. Een kalium tekort is te herkennen aan vermoeidheid, zwakte in de spieren, obstipatieproblemen, vaak moeten plassen of verlies van de eetlust. Een lage dosering van dit essentiële mineraal in je bloed, veroorzaakt in sommige situaties ook hartklachten zoals hartritmestoornissen. In het ergste geval kan het zelfs resulteren in een hartstilstand.

 Hoe belangrijk is het slikken van een kalium supplement?

 Is er sprake van een kalium tekort? Een kalium supplement slik je ter ondersteuning van een gezonde levensstijl. Dit voedingssupplement bestel je natuurlijk bij Medibib. Informeer bij je huisarts welke dosering jij nodig hebt om het tekort aan dit mineraal op te lossen. Heb je advies nodig? Je kunt je vraag altijd bij ons neerleggen!