Wat is aromatherapie? Voordelen, gebruik en risico’s

27 maart 2025

medibib-week13-aromatherapie-socials

Wat is aromatherapie? Voordelen, gebruik en risico’s


Aromatherapie is een natuurlijke methode waarbij essentiële oliën uit bloemen, kruiden en planten worden gebruikt om je gezondheid of welzijn te verbeteren. De geurstoffen spelen direct in op je onderbewuste en helpen om een verstoord zenuwstelsel weer in balans te brengen. Wat is aromatherapie precies, hoe werkt het, waarvoor gebruik je het en wat zijn de eventuele risico’s? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen.


Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een holistische therapie waarbij je aromatherapeutische producten zoals essentiële oliën en hydrolaten inzet om je welzijn te bevorderen. Je kunt ze inhaleren of - altijd verdund - op je huid aanbrengen. Bekende oliën zijn lavendel om beter te slapen of pepermunt tegen hoofdpijn.

Hoewel aromatherapie geen vervanging is voor medische behandelingen, wordt het vaak als aanvullende ondersteuning gebruikt, bijvoorbeeld bij stress , slaapproblemen of spierklachten.


Hoe werkt aromatherapie?

Essentiële oliën verspreiden microscopisch kleine geurstoffen in de lucht. Wanneer je deze inademt, komen ze in contact met de reukcellen in je neus. De geurprikkels reizen via je neus rechtstreeks naar je hersenen, waar ze het zenuwstelsel activeren. Dit zet een kettingreactie in gang en heeft invloed op emoties, je stemming en zelfs lichamelijke processen zoals pijnperceptie en slaap.

Hoewel wetenschappelijk onderzoek nog gaande is, staat vast dat geur een krachtige invloed heeft op zowel lichaam als geest.

Hoe gebruik je aromatherapie? 

  • Inademen
    Kies voor stomen en voeg een paar druppels etherische olie toe aan een kom heet water (max. zes druppels per 250 ml). Leun met gesloten ogen over de kom en adem de damp rustig in. Een andere manier is een diffuser: gebruik een luchtverstuiver om de geur subtiel door de kamer te verspreiden. Volg de instructies van je apparaat voor de juiste dosering.

    Je kunt ook een paar druppels op een doek, sjaal of kussen aanbrengen en er per dag meermaals aan ruiken.

  • Op de huid
    Zorg ervoor dat je de essentiële olie goed verdunt. Breng de olie nooit rechtstreeks uit het flesje aan op je huid. Meng ze met een draagolie zoals amandelolie, jojobaolie of voeg ze toe aan een neutrale lotion. Ongeveer 1% concentratie is ideaal.

  • In bad
    Essentiële oliën lossen niet op in water. Meng ze daarom altijd eerst met een draagstof zoals badmelk, jojobaolie, solubol, appelazijn, vloeibare zeep… Dit voorkomt dat de olie op het wateroppervlak blijft drijven, wat huidirritatie kan veroorzaken en de werking vermindert.

    Voor het beste effect voeg je de verdunde olie pas toe wanneer het bad bijna vol is. Zo verspreidt de geur zich optimaal en profiteer je maximaal van de ontspannende effecten.


Enkele essentiële oliën en hun werking

  • Anijs: gezonde luchtwegen, spierontspannend, bevordert bloedcirculatie

  • Eucalyptus: verlicht verkoudheid en verstopte neus, ontstekingsremmend, bevordert diepe ademhaling

  • Citroen: opwekkend, antibacterieel, verbetert concentratie

  • Duizendblad: ontstekingsremmend, bloedstelpend, ondersteunt spijsvertering, verlicht menstruatieklachten

  • Kruidnagel: pijnstillend, antiseptisch, verwarmend voor spieren en gewrichten

  • Kamille: kalmerend, ontstekingsremmend, helpt bij huidirritaties en spijsverteringsklachten

  • Lavendel: bevordert slaap, kalmerend, verzacht huidirritaties en insectenbeten

  • Oregano: antibacterieel, ondersteunt immuunsysteem, goed voor luchtwegen

  • Rozemarijn: stimuleert concentratie en geheugen, ontspant spieren

  • Salie: goed voor hormonale balans, ontstekingsremmend, verlicht keelpijn

  • Sandelhout: ontspannend, aardend, hydraterend voor de huid, bevordert meditatie

  • Pepermunt: verfrissend, verlicht hoofdpijn, ondersteunt spijsvertering, helpt bij misselijkheid

  • Tijm: antibacterieel, slijmoplossend, goed voor het immuunsysteem


Wat zijn de risico’s van aromatherapie?

Essentiële oliën mogen dan natuurlijk zijn, dat betekent niet dat ze zonder risico’s komen. Elke olie heeft een unieke samenstelling en kan verschillende effecten en bijwerkingen hebben. Daarom is het verstandig om vooraf advies in te winnen bij een gezondheidsspecialist om de juiste keuze te maken en ze veilig te gebruiken.

Bij onjuist gebruik kunnen er huidreacties optreden zoals huidirritatie, allergieën of overgevoeligheid voor zonlicht (fotosensitiviteit).

Deze risico’s zijn minimaal als je de oliën op de juiste manier verdunt. Sommige oliën, zoals kruidnagel- en kaneelschorsolie, bevatten hogere concentraties natuurlijke irriterende stoffen en moeten extra voorzichtig worden gebruikt.

Voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het raadzaam om extra alert te zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of een andere gezondheidsspecialist voor advies.


Conclusie

Aromatherapie biedt een natuurlijke manier om lichaam en geest te ondersteunen. De essentiële oliën kunnen bijvoorbeeld ontspanning bevorderen, de concentratie verbeteren en diverse fysieke klachten verlichten. Wil je beginnen met aromatherapie? Gebruik de oliën op een veilige manier en verdun ze altijd goed.