Luizen onder de loep

Luizen onder de loep
Hoofdluizen: het woord alleen al doet je krabben. Deze kleine, maar hardnekkige parasieten komen vaak voor, vooral bij kinderen. Hoewel ze onschuldig zijn en geen ziektes overdragen, zijn ze heel vervelend. Wat zijn hoofdluizen precies? Hoe kun je luizen herkennen en behandelen? En wat kun je doen om ze te voorkomen? Je leest het allemaal in deze blog.
Wat zijn luizen?
Luizen zijn piepkleine parasieten die leven van menselijk bloed. Ze voelen zich het meest thuis op warme, behaarde plekken zoals de hoofdhuid. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 2 tot 4 millimeter groot en grijsblauw van kleur. Na het opzuigen van bloed kleurt het beestje roodbruin.
Tijdens het voeden scheidt de hoofdluis speeksel af, wat het bloed vloeibaarder maakt. De wondjes en het speeksel geven een jeukend gevoel. Let op: niet iedereen heeft last van jeuk. Het is dus mogelijk dat je luizen hebt zonder het op te merken. Ervaar je wel jeuk? Dan kan dit erg vervelend zijn. Hoe dan ook is het belangrijk om snel actie te ondernemen, zodat de luizen zich niet verder verspreiden en het probleem verergert.
Hoe krijg je luizen?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen luizen niet springen of vliegen. Toch verspreiden ze zich razendsnel. Vooral bij kinderen, die tijdens het spelen vaak dicht bij elkaar zijn, kruipen ze gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere.
Elke dag legt een vrouwelijke luis vijf tot negen eitjes (neten), die ze stevig aan de haren bij de hoofdhuid vastplakt. Na ongeveer een week komen de eitjes uit en groeien de jonge luizen snel uit tot volwassen exemplaren.
Hoe kun je luizen voorkomen?
Luizen voorkomen is niet helemaal mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat hygiëne geen rol speelt bij besmetting. Iedereen kan ze krijgen, ongeacht hoe vaak je je haar wast.
Er zijn producten op de markt die beweren luizen te voorkomen. Het is beter om deze niet te gebruiken. Ze helpen niet en kunnen zelfs schadelijk zijn.
Hoewel de kans klein is dat luizen zich via sjaals, mutsen of jassen (die dicht bij elkaar hangen) verder uitbreiden, is het verstandig om deze kleding niet uit te lenen. Daarnaast kun je jezelf en je kinderen regelmatig controleren met een luizenkam. Zo ben je er vroeg bij en kun je snel beginnen met het behandelen van de luizen.
Hoe kun je luizen herkennen?
Om de hoofdluizen of neten te herkennen, inspecteer je goed tussen de haren. De neten, die eruitzien als grijze puntjes, zitten stevig vast aan de haren.
Je ziet de hoofdluizen bewegen. Het beste is om het haar te controleren met een luizenkam. Gebruik de nat-kam-methode: maak het haar nat en breng crèmespoeling aan zonder het uit te spoelen. Kam het haar vanaf de hoofdhuid tot aan de puntjes, het liefst boven wit keukenpapier. De luizen die eruit vallen zijn beter te herkennen op het witte oppervlak. Besteed extra aandacht aan warme plekken, zoals achter de oren, onder de pony en in de nek. Na het kammen spoel je de crèmespoeling uit het haar.
Heb je luizen bij je kind ontdekt? Breng dan meteen de school of het kinderdagverblijf op de hoogte, zodat zij ook de nodige maatregelen kunnen ondernemen.
-
Nat-kam-methode
Om hoofdluizen te bestrijden, gebruik je opnieuw de nat-kam-methode. Maak het haar eerst nat. Doe er crèmespoeling, anti-luizenshampoo of anti-luizenlotion in en borstel eerst de knopen uit het haar met een gewone kam. Gebruik daarna de luizenkam. Kam vanaf de hoofdhuid naar de haarpunten. Druk de kam goed tegen de huid, omdat luizen zich dicht bij de hoofdhuid nestelen.
Na elke kambeweging veeg je de kam af aan wit keukenpapier en kijk je of je luizen ziet. Zodra je het hele hoofd hebt gecontroleerd, spoel je het haar uit en droog je het met een handdoek.
-
Blijf kammen voor minimaal 14 dagen
Herhaal het kammen om de drie dagen of - nog beter, elke dag - totdat je geen luis meer vindt. Doet dit voor minimaal 2 weken. Waarom? De eitjes die in het haar achterblijven, kunnen nieuwe luizen veroorzaken.
-
Controleer het hele gezin
Andere gezinsleden kunnen luizen hebben zonder het te merken. Daardoor kan de besmetting zich weer gemakkelijk verspreiden. Hoofdluizen bestrijden doe je dus met het hele gezin. Blijf daarom alle huisgenoten controleren, zelfs als ze geen klachten vertonen.
-
Was lakens, knuffels en kledij
Bij hardnekkige luizen was je beddengoed, handdoeken, knuffels, mutsen en sjaals op 60°C. Omdat luizen niet langer dan twee dagen zonder haren en hoofdhuid overleven, kun je de spullen ook 48 uur buiten leggen. Een andere mogelijkheid is om het textiel een nacht in de diepvries te plaatsen.
-
Maak kammen en borstels schoon
Leg kammen en borstels die in contact kwamen met luizen in heet water van minimaal 60°C en laat ze 5 minuten weken.
Wanneer raadpleeg je een arts?
Over het algemeen is het niet nodig om naar een arts te gaan om luizen te herkennen of behandelen. Als de hoofdluizen na 14 dagen nog steeds niet verdwenen zijn of als er infecties ontstaan door de krabwondjes, is het verstandig om contact op te nemen met je huisdokter voor advies.
Conclusie
Hoofdluizen zijn onschadelijk. Door je haar regelmatig te controleren met de nat-kam-methode kun je luizen vroegtijdig opsporen en behandelen. Herhaal het kammer voor minstens twee weken en controleer het hele gezin om verspreiding van luizen te voorkomen. Bij aanhoudende klachten raadpleeg je een arts.