Eerste hulp bij droge huid

Eerste hulp bij droge huid
Een droge huid op je handen, onderbenen of armen kan behoorlijk vervelend zijn. Vooral in de winter, wanneer de frisse temperaturen en gure wind ons parten spelen. Een droge huid voelt ruw aan, kan jeuken en leidt soms tot pijnlijke kloven. In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste oorzaken zijn en hoe je je huid optimaal verzorgt om uitdroging te voorkomen.
Hoe herken je een droge huid?
Een droge huid voelt trekkerig, ruw en kan gaan jeuken. Vaak zie je witte schilfers of rode plekken, vooral bij een lichte huid. In ernstige gevallen kunnen er pijnlijke kloven of barstjes ontstaan. Het hele lichaam kan droog zijn, maar droogheid komt vooral voor op de bovenarmen, rug en onderbenen. Wie een droge huid heeft, is ook kwetsbaarder en vatbaarder voor eczeem.
Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een natuurlijk gegeven, maar vaak spelen externe factoren een rol. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
-
Natuurlijke aanleg en leeftijd
Sommige mensen hebben van nature een droge huid door een tekort aan talgproductie. Daarnaast maakt je huid - naarmate je ouder wordt - minder vet aan. Bij ouderen komt droge huid vooral voor op de onderbenen en onderarmen. Dit is te wijten aan langdurige blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren, zoals luchtvervuiling en zonnestralen. Het resultaat is een verzwakking van de beschermende functie van de opperhuid, waardoor de lederhuid zijn elasticiteit verliest en het bindweefsel stijver wordt.
-
Veelvuldig wassen
Heerlijk, een warme douche of een ontspannend bad. Toch blijkt dit minder goed te zijn als je last hebt van een droge huid. Lang en heet douchen of baden spoelt het natuurlijke vetlaagje van de huid weg, waardoor deze sneller vocht verliest en uitdroogt.
Door je te wassen met water en zeep, maak je je huid dus droger. Vooral het gebruik van agressieve zepen maakt de huid kwetsbaarder voor uitdroging. Wie beroepsmatig veel in aanraking komt met water en schoonmaakmiddelen, zoals zorgverleners, schoonmakers en horecamedewerkers, heeft dus meer risico op droge handen.
-
Weersomstandigheden
Hallo winter, hallo droge huid. Koude lucht en gure wind drogen de huid uit. Bovendien zorgt de verwarming binnenshuis voor droge lucht, wat de huid verder dehydrateert. Anderzijds kan de airconditioning tijdens de zomer een uitdrogend effect hebben. Daarnaast kan overmatige blootstelling aan de zon de huid beschadigen en uitdrogen.
-
Genetisch
Een droge huid kan genetisch bepaald zijn. Bovendien gaan bepaalde huidziekten gepaard met een droge huid. Een voorbeeld is atopisch eczeem , een chronische ontstekingsziekte van de huid.
-
Verzorgingsproducten
Producten met parfum of bepaalde bewaarmiddelen kunnen de huidbarrière aantasten en het uitdrogen verergeren.
-
Levensstijl en voeding
Goede voeding voor een mooie huid. Ongezond eten veroorzaakt een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, wat invloed kan hebben op de huid. Ook als je niet genoeg water drinkt, rookt of regelmatig alcohol drinkt, zorgt dit voor een vochttekort.
Tips om droge huid tegen te gaan
-
Bescherm je huid tijdens het wassen
Neem je dagelijks een douche? Probeer dan wat korter te douchen en gebruik bij voorkeur lauw water. Idealiter douche je niet dagelijks, maar om de dag. Kies voor een zachte bad- of douchespons en gebruik milde, huidvriendelijke producten zonder parfum om de natuurlijke balans van je huid te behouden. Na het wassen dep je voorzichtig met een handdoek in plaats van te wrijven. Breng drie minuten na het afdrogen een voedende bodylotion aan.Extra tip: wrijf je huid vóór het douchen in met badolie. Tijdens het douchen spoel je een laagje olie weg, waarna er een beschermend laagje op de huid achterblijft. Hierdoor is het aanbrengen van bodylotion na het douchen niet meer nodig.
-
Hydrateer je huid met een voedende crème
Breng minstens twee keer per dag een verzachtende en beschermende crème aan op droge huidzones: eenmaal na het wassen en eenmaal voor het slapengaan. Dit helpt om de huid soepel en minder gevoelig te houden.
Besteed extra aandacht aan de onderbenen, aangezien deze vaak als eerste uitdrogen. Smeer je handen na het wassen in met een ongeparfumeerde handzalf. Voor je gezicht kies je het beste een hydraterende gezichtscrème zonder parfum.
-
Draag handschoenen
Werk je met schoonmaakmiddelen of andere irriterende stoffen? Draag dan handschoenen om je huid te beschermen, bij voorkeur katoenen exemplaren.
-
Gebruik milde zepen
Laat je niet verleiden door luxueuze en dure zeep. Gebruik een milde, parfumvrije zeep die de huid reinigt zonder deze uit te drogen.
Wanneer raadpleeg je een arts?
Soms kan een droge en jeukende huid wijzen op een onderliggende huidaandoening of een allergische reactie. Neem contact op met een arts als de jeuk minimaal een week blijft aanhouden of steeds terugkomt, de jeuk zich over het lichaam verspreidt of als je tijdens de zwangerschap last krijgt van jeukende huid op je handpalmen en voetzolen.
Conclusie
Genetisch bepaald, veroudering, weersomstandigheden, te veel wassen of agressieve verzorgingsproducten: een droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om de huid mild te reinigen en regelmatig te hydrateren. Daarnaast vermijd je het liefst blootstelling aan irriterende stoffen.