Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Kersenpitkussen

18 maart 2024

Kersenpitkussen, een helende warme knuffel


Verwen jezelf met de warmte en het comfort van een kersenpitkussen 

In je zoektocht naar natuurlijke remedies voor alledaagse kwalen, pijn- en stressverlichting, is er één eeuwenoud geheim dat steeds meer aandacht krijgt: het kersenpitkussen. Dit eenvoudig, maar effectief voorwerp biedt een scala aan voordelen, van het verlichten van spierpijn tot het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust. Laten we in dit artikel eens dieper ingaan op wat kersenpitkussens zijn, hoe ze werken en waarom ze een welkome aanvulling kunnen zijn voor je zelfzorgroutine en comfort. 
 

Wat is een kersenpitkussen? 

Een kersenpitkussen is een soort warmtekussen dat, zoals de naam het al doet vermoeden, gevuld is met gedroogde kersenpitten. Een dergelijk kussen worden meestal gebruikt voor warmtetherapie, ontspanning en/of pijnverlichting. Ze kunnen worden opgewarmd in de magnetron of op de radiator, waarna ze langzaam warmte afgeven wanneer ze op het lichaam worden geplaatst. Kersenpitkussens worden ook gebruikt voor het verlichten van spierpijn, het kalmeren van spanning en stress, het bevorderen van een goede nachtrust en het verlichten van menstruatiekrampen. Ze zijn een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor elektrische warmtekussens, omdat ze geen synthetische materialen of schadelijke chemicaliën bevatten. 

Waaruit is een kersenpitkussen gemaakt? 

Een kersenpitkussen bestaat uit twee hoofdcomponenten: de hoes en de vulling. 

  • De hoes 
    De hoes van een kersenpitkussen is meestal gemaakt van een zacht en duurzaam materiaal zoals katoen, linnen of fleece zodat het kussen comfortabel aanvoelt op de huid. De hoes vormt meestal een rechthoekige of langwerpige zak die varieert in grootte naargelang de toepassing, van het verlichten van pijnlijke gewrichten tot het verwarmen van je bed voor een goede nachtrust. De dichtgenaaide hoes of zak houdt  de kersenpitten op hun plaats. 

  • De vulling 
    De vulling van een kersenpitkussen bestaat uit gedroogde kersenpitten. Deze pitten worden zorgvuldig gereinigd en gedroogd voordat ze in de hoes worden gestoken. Ze zijn klein van formaat en hebben het natuurlijke vermogen om warmte en koude vast te houden. Dit maakt ze ideaal voor warmte- en koudetherapie. Bovendien zijn kersenpitten relatief licht van gewicht, waardoor je het kussen gemakkelijk kunt verplaatsen en op de verschillende delen van het lichaam kunt leggen. 

Sommige kersenpitkussens beschikken over een extra hoes om de vulling beter te beschermen en gemakkelijk gewassen te kunnen worden. Over het algemeen zijn kersenpitkussens gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor zowel jou als de planeet. 

Hoe werkt een kersenpitkussen? 

Gedroogde kersenpitten hebben van nature de eigenschap om warmte en koude goed vast te houden als ze respectievelijk opgewarmd of gekoeld worden. We leggen even uit hoe het therapeutisch proces verloopt van een verwarmd of gekoeld kersenpitkussen:  

  • Het kersenpitkussen opwarmen 
    Door een kersenpitkussen kort op te warmen in de magnetron of op een radiator, absorberen de gedroogde kersenpitten de warmte van de warmtebron waardoor ze warm worden. 

  • De warmteafgifte 
    Zodra het kersenpitkussen warm genoeg is, wordt het op de gewenste plek van het lichaam geplaatst. Daar wordt de warmte langzaam afgegeven via de huid aan de onderliggende spieren en gewrichten van het lichaamsdeel waarop je het gelegd hebt.  

  • Geleidelijke verlichting 
    Door de geleidelijke afgifte van de opgeslagen warmte biedt het kersenpitkussen langdurig comfort en zorgt het voor een aangename, langdurige warmte die diep doordringt waardoor de spieren ontspannen, de pijn verlicht en de bloedsomloop verbetert. Op die manier is een kersenpitkussen ideaal voor warmtetherapie en ontspanning bij spierpijn, gewrichtspijn, menstruatiekrampen en andere vormen van ongemak. 

  • Koudetherapie 
    Naast warmtetherapie kunnen kersenpitkussens ook gekoeld worden in de vriezer. Zo kunnen ze gebruikt worden als een natuurlijke en doeltreffende vorm van koudetherapie om zwellingen te verminderen, hoofdpijn te verlichten, ontstekingen te verzachten of gewoon verkoeling te bieden op warme dagen.  


Wat zijn de voordelen van een kersenpitkussen? 

  • Pijnverlichting 
    De warmte die afgegeven wordt door het kersenpitkussen kan helpen om op een natuurlijke manier verlichting te brengen bij verschillende soorten pijn zoals spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiekrampen. 
     

  • Ontspanning 
    Het gewicht en de warmte van het kersenpitkussen hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel, waardoor stress en spanning verminderen. Op die manier is een kersenpitkussen een ideale hulp om ontspanning te bieden na een lange dag of als onderdeel van een ontspannende zelfzorgroutine. 

  • Ondersteuning bij het afvoeren van afvalstoffen 
    Omdat warmtetherapie indirect kan bijdragen tot het verbeteren van de circulatie en het ontspannen van de spieren, kan het op haar beurt in zekere mate helpen om het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer de spieren door de warmte ontspannen zijn, kan de doorbloeding verbeteren, wat de afvoer van afvalstoffen via het lymfestelsel kan bevorderen. 

  • Ontstekingsremmende werking 
    Door het kersenpitkussen in de vriezer te steken, kun je het ook gebruiken als koudekompres. Van koudekompressen is geweten dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer het op het getroffen gebied aangebracht wordt, kan een koudekompres verschillende gunstige effecten hebben die ontstekingen helpen verminderen zoals:  
    • Vernauwing van de bloedvaten (vasoconstrictie), waardoor de bloedstroom naar het gebied verminderd wordt zodat de zwelling en de ontsteking die vaak gepaard gaan met blessures of ontstekingsaandoeningen kunnen verminderen.  
    • Koude kan de zenuwuiteinden tijdelijk verdoven, waardoor de pijnsensatie afneemt. Deze vorm van pijnverlichting kan vooral nuttig zijn bij pijn die gepaard gaat met ontstekingen. 
    • Koude kan ook de afgifte van ontstekingsmediatoren verminderen en de activiteit van ontstekingsenzymen remmen. Hierdoor kan het helpen om de ontstekingsreactie te verminderen en het herstel te bevorderen. 
  • Slaaphulp 
    Het gebruik van een kersenpitkussen voor het opwarmen van je bed voor het slapengaan kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en een diepere, meer rustgevende slaap te bevorderen. 

  • Natuurlijk en milieuvriendelijk 
    In tegenstelling tot elektrische warmtekussens zijn kersenpitkussens volledig natuurlijk en milieuvriendelijk. Ze bevatten geen synthetische materialen of schadelijke chemicaliën, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor zowel jou als de planeet. 

Enkele tips voor een veilig gebruik van kersenpitkussens 

  • Gebruik geen beschadigd kersenpitkussen 
    Controleer altijd eerst of je kussen niet beschadigd is. Mocht dit toch het geval zijn, doe het dan weg en koop je eerst een nieuw.  

  • Lichtjes bevochtigen voor het warmen 
    Alvorens je kersenpitkussen op te warmen is het aangeraden om het lichtjes te bevochtigen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Heb je geen plantenspuit bij de hand, besproei het kussen dan voorzichtig met de hand. Hierdoor warmt het kussen sneller op en zal het langer zijn warmte behouden. 

  • Zorg voor voldoende hygiëne 
    Leg je kersenpitkussen altijd op een proper bord in de microgolfoven. Deze stap wordt vaak vergeten terwijl in de microgolfoven vaak etensresten achterblijven. Door je kerspitkussen op een vuile ondergrond op te warmen kunnen schroei- of vetplekken ontstaan op je kussen en in het ergste geval kan er rookproductie of zelfs brand ontstaan. 

  • Zachtjes opwarmen 
    Zet je microgolfoven niet meteen op het maximum. Begin met je kussen gedurende 1 minuut op te warmen aan 600W en bouw daarna zachtjes op tot je de ideale warmte voor jou hebt gevonden. 

  • Niet voor ontstekingen 
    Gebruik nooit een verwarmd kersenpitkussen op ontstekingen. Warmte is immers nefast voor ontstekingen en zal die alleen maar verergeren. Wil je je kussen toch gebruiken om een ontsteking te verlichten, gebruik ze dan als koudekompres. 

  • Een koudekompres maken 
    Als je je kersenpitkussen als koudekompres wil gebruiken om een ontsteking te verzachten, leg het dan enkele uren in een waterdicht zakje in de diepvries.  

Conclusie

Kersenpitkussens bieden een natuurlijke, effectieve en veelzijdige oplossing voor een breed scala aan gezondheidsproblemen en wellnessbehoeften. Of je nu op zoek bent naar pijnverlichting, ontspanning of gewoon een beetje extra comfort, een kersenpitkussen kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw zelfzorgroutine. Dus waar wacht je nog op? Verwen jezelf met de warmte en het comfort van een kersenpitkussen en geniet van de voordelen die het te bieden heeft. 

Medibib newsletter