Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Blue Monday

15 januari 2024

BLUE MONDAY 2024

Let's go voor een gezonde dosis vitaliteit en positivisme! 

15 januari 2024 is het weer zover want de derde maandag van januari is het Blue Monday, de dag van het jaar die vaak beschouwd wordt als de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen liggen achter ons, de dagen zijn kort en donker, en het einde van de winter is nog bij lange na niet in zicht. Maar laten we Blue Monday eens omdraaien en deze dag zien als een kans om onze gezondheid, vitaliteit en positivisme te boosten. Ontdek in dit artikel maar liefst 15 tips om deze dag – en de rest van de winter - met een glimlach te trotseren. 

15 tips voor meer vitaliteit en positivisme 

  1. Begin de dag met beweging 
    Een beetje lichaamsbeweging kan wonderen doen voor je stemming. Of het nu een snelle ochtendwandeling is, een energieke work-out thuis of wat rustige yoga, beweging stimuleert de afgifte van endorfines, die bekend staan als ‘gelukshormonen’. Deze hormonen verhogen niet alleen je energieniveau, ze verbeteren ook je mentale welzijn. 
     

  1. Eet kleurrijk en gezond 
    Voeding speelt een cruciale rol voor ons algeheel welzijn. Kies voor kleurrijk voedsel boordevol voedingsstoffen. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten en vitamines die niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor je geest. 
     

  1. Zorg voor voldoende hydratatie 
    Vergeet niet om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Water heeft immers verschillende functies voor het lichaam. Water helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur door middel van zweten en verdamping. Het zorgt voor het transport van voedingsstoffen naar de cellen en de verwijdering van afvalstoffen. Water speelt een rol bij de afbraak van voedsel in je spijsverteringssysteem. Het fungeert als een smeermiddel voor je gewrichten en helpt schokken op te vangen. Voldoende hydratatie bevordert een gezonde huid door de elasticiteit te behouden en uitdroging te voorkomen. Voldoende drinken draagt bij tot vermindering van vermoeidheid en het behoud van je energieniveau en vitaliteit.  
     

  1. Positieve affirmaties 
    Geef jezelf een mentale boost met positieve affirmaties. Herinner jezelf eraan dat deze dag slechts een momentopname is en dat je de kracht hebt om positieve veranderingen aan te brengen in je leven. Zeg tegen jezelf dat je capabel, sterk en veerkrachtig bent. 
     

  1. Verbind met anderen 
    Blue Monday is misschien wel de perfecte gelegenheid om sociale banden te versterken. Of het nu gaat om een telefoongesprek met een vriend, een virtuele koffiepauze met een collega, of zelfs een spontane ontmoeting met een buurman, menselijke verbinding kan een enorme impact hebben op ons welzijn. 
     

  1. Zoek de zon op 
    Zonlicht heeft een directe invloed op onze stemming en vitaliteit. Probeer wat tijd buiten door te brengen, al is het maar voor een korte wandeling. Daglicht helpt de productie van vitamine D te stimuleren, wat essentieel is voor een gezonde geest in een gezond lichaam. 
     

  1. Plan iets leuks 
    Kijk uit naar iets leuks op Blue Monday. Het kan een filmavond zijn, een hobby waar je van houdt, of gewoon wat quality time voor jezelf. Positieve vooruitzichten kunnen helpen om de dag lichter te maken. 
     

  1. Zorg voor voldoende slaap 
    Het belang van voldoende slaap wordt vaak onderschat, maar het speelt een cruciale rol in verschillende aspecten van onze fysieke en mentale gezondheid. Tijdens de slaap ondergaat het lichaam herstel- en reparatieprocessen. Zo worden de cellen en de spieren vernieuwd en vindt weefselgroei plaats. Daarnaast is slaap nodig voor een optimale cognitieve functie, inclusief aandacht, geheugen, probleemoplossend vermogen en besluitvorming. Het helpt bij het consolideren van herinneringen. Voldoende slaap is ook gekoppeld aan het emotioneel welzijn. Een gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verhoogd risico op angst en depressie. De slaap reguleert ook de afgifte van verschillende hormonen, versterkt het immuunsysteem en heeft een invloed op de bloeddruk, ons lichaamsgewicht en onze levenskwaliteit in het algemeen.  
     

  1. Doe dagelijks ademhalingsoefeningen 
    Neem af en toe de tijd om een of meerdere ademhalingsoefeningen te doen. Ze kunnen een krachtige en eenvoudige manier zijn om stress te verminderen, ontspanning te bevorderen en je algeheel welzijn te verbeteren. 
     

  1. Omring jezelf met positieve mensen 
    Positieve mensen om je heen hebben een positieve invloed op je algeheel welzijn en levenskwaliteit. Positieve relaties zorgen immers voor ondersteuning, motivatie en vreugde in je leven. Positieve mensen hebben vaak een optimistische kijk op het leven. Door tijd door te brengen met hen, kun je leren hoe je positiever kunt denken, zelfs in uitdagende situaties. Positieve mensen delen vreugde en vieren succesvolle momenten met je mee. Dit draagt bij aan een goed gevoel, meer levensvreugde, optimisme en een gevoel van verbondenheid. 
     

  1. Probeer eens meer te lachen 
    Lachen is een natuurlijke manier om vreugde te ervaren en je algehele gezondheid en welzijn een boost te geven. Lachen stimuleert de productie van endorfines. Deze chemische stoffen in de hersenen verminderen pijn en bevorderen een positieve gemoedstoestand. Op die manier is lachen een krachtig hulpmiddel om het leven lichter en leuker te maken. Het doet je stress verdwijnen als sneeuw voor de zon, verbetert je bloedcirculatie, doet de bloeddruk dalen, versterkt je immuniteit, vermindert angst en depressie, verbetert de ademhaling, stimuleert de creativiteit, verbetert de stemming … Je zou voor minder de hele dag willen lachen. 
     

  1. Geniet van de natuur  
    Breng eens wat meer tijd door in de natuur om je geest te verfrissen en vitaliteit te stimuleren. Maak een ontspannen wandeling door bossen, parken, bergen of langs het strand. Organiseer een picknick in een park of op een schilderachtige locatie. Ga eens fietsen in een stedelijk park of in landelijke gebieden. Plan een kampeertrip om volledig ondergedompeld te worden in de natuur. Slapen onder de sterrenhemel en wakker worden met het geluid van vogels kan een onvergetelijke ervaring zijn. Werk wat meer in de tuin, bezig zijn met aarde en planten kan therapeutisch werken. Ga op een heldere nacht naar buiten en bewonder de sterrenhemel. Ver weg van de stadslichten kun je de schoonheid van de nachtelijke hemel echt waarderen. Breng een dag door op het strand. Luister naar het geluid van de golven, voel het zand onder je voeten en geniet van de verfrissende zeelucht. Zoek een rustige plek en neem de tijd om te mediteren. Luister naar de geluiden om je heen en voel de natuurlijke omgeving. Hou je van fotograferen, ga erop uit en neem je camera mee. Welke activiteit je ook kiest, het belangrijkste is om bewust te zijn van je omgeving, je los te koppelen van digitale apparaten, te genieten van de frisse lucht en de schoonheid van de natuurlijke wereld om je heen te waarderen. Gewoon alles loslaten … 
     

  1. Ontdek de voordelen van een digitale detox 
    Las eens een bewuste pauze in van je digitale toestellen en online activiteiten om weer evenwicht te vinden in je leven, je stress te verminderen en een gezondere relatie te bevorderen met de technologie die je omringt. Laat je vrienden, familie en collega's weten dat je een digitale detox onderneemt. Zo voorkom je onnodige verwachtingen en wrevel. Zet meldingen op je telefoon en andere apparaten uit om de drang om te reageren op berichten te verminderen. Plan offline activiteiten zoals lezen, wandelen, mediteren of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Vul je tijd bewust met activiteiten die geen scherm vereisen. Kies ten minste één kamer of ruimte in je huis waar digitale apparaten verboden zijn. Tijdens deze periode van digitale detox zul je ongetwijfeld bewust worden van je digitale gewoonten en van de impact ervan op je dagelijks leven.  
     

  1. Wat dacht je van vrijwilligerswerk? 
    Vrijwilligerswerk is een waardevolle activiteit waarbij je je tijd, vaardigheden en energie vrijwillig kunt inzetten om anderen te helpen of bij te dragen aan de gemeenschap. Dit kan een zeer lonende ervaring zijn en biedt diverse voordelen, zowel voor jezelf als vrijwilliger als voor degenen die je helpt. Vrijwilligerswerk kan op diverse gebieden plaatsvinden zoals gezondheidszorg, onderwijs, milieubescherming, sociaal welzijn, dierenwelzijn en meer. Het is een waardevolle bijdrage aan het opbouwen van een meer verbonden en ondersteunende samenleving. Het creëert een gevoel van doelgerichtheid, biedt kansen voor je persoonlijke ontwikkeling, het biedt mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken, sociale banden te versterken en een gevoel van gemeenschap te ervaren, en je ervaart er enorme voldoening van. Een prachtige manier om je negatieve gedachten te verdrijven. 
     

  1. Leer eens nee te zeggen 
    Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen, uit angst voor afwijzing of omdat ze anderen niet willen teleurstellen. Dit zorgt voor stress en een slecht gevoel. Nee kunnen zeggen is echter een belangrijke vaardigheid die grenzen stelt en zelfzorg bevordert. Het stelt je in staat om jouw energie en tijd te beheren op een manier die in lijn ligt met jouw behoeften en doelen. Oefen deze vaardigheid stap voor stap, en onthoud dat het een positieve bijdrage levert aan jouw welzijn. 

CONCLUSIE

Blue Monday mag dan wel als een uitdaging worden gezien, het is ook een kans om bewust te kiezen voor gezondheid, vitaliteit en positivisme. Neem de regie over je dag en laat je niet ontmoedigen door winterblues. Ervaar de kracht van kleine positieve veranderingen en herinner jezelf eraan dat je de controle hebt over je eigen welzijn. 

Medibib newsletter